Munka- és tűzvédelemről néhány szösszenet

Hogyan és mire szerződjek egy munkavédelmi szakemberrel?

EA munkavédelmi feladatok nagy része csak munkavédelmi végzettséggel látható el.Ezért érdemes olyan szakemberrel (Céggel) szerződni amely tűzvédelemhez is van jogosultsága. Ez a vállalkozó rendelkezzen legalább középfokú tűzvédelmi végzettséggel.

Minden féleképp legyen munkavédelmi- tűzvédelmi szakembernek (szakcégnek)egy szakmai felelősségbiztosítása.

Legyen tapasztalata és/vagy végzettsége a szakembernek az adott cégnél jellemző munkára, technológiára.

munkavédelem

Munkavédelmi és tűzvédelmi audit

Egy audit csoport először a munkavédelmi és tűzvédelmi dokumentációt olvassa át. Majd egy előre megbeszélt időben helyszíni szemlét tart. Ez alapján egy jegyzőkönyvet készít, melynek tartalmaznia kell az esetlegesen feltárt hibákat. A munkavédelmi és tűzvédelmi audit viszont csak az audit időpontjában talált pozitívumokat és hibákat képes felszínre hozni.

A munkavédelmi és tűzvédelmi dokumentáció egyszeri rendbetétele

Ez a munkavédelmi és tűzvédelmi bejárás (audit) után nem csak feltárja a hibákat, de megoldást is nyújt. Pl elkészíti a dokumentációkat, megtartja az éves oktatást. Ezt csak a néhány fős kis vállalkozásoknak érdemes igénybe venni, mivel ha változik a létszám, vagy új telephelyre költözik, új gépet vesz, módosítani szükséges a dokumentáción.

Rendszeres munkavédelmi és tűzvédelmi feladatok ellátása

A létszámtól és veszélyességi osztálytól függően érdemes szerződni a negyedéves látogatás gyakoriságára. Ezt max. 20–25 fős létszámig érdemes alkalmazni. Lehet, hogy túlzásnak tűnik, nem felesleges. Többek között aktualizálni kell a dokumentációkat, ismételni az oktatásokat, oktatni az új dolgozókat, rendszeresen munkavédelmi és tűzvédelmi bejárást tartani, hogy minden rendben van-e, valamint negyedévente el kell végezni a tűzoltó készülékek üzembentartói ellenőrzését is.

EZ IS ÉRDEKELHETI: