A biztonság kötelező!

Így szól az Almássy Group Kft. jelmondata, ami munka- és tűzvédelmi vállalkozás lévén jócskán túlmutat egy jól hangzó szlogennél.

Cégünk, az Almássy Group Kft. 2007-ben alakult (igaz, akkor még más néven találtak meg bennünket az ügyfelek). Vállalkozásunk csaknem száz tevékenységi körben nyújt tűz- és munkavédelmi szolgáltatást.

Egy cég, 280 eset

Az időközben egyre növekvő Almássy Group Kft. eddig 500-nál is több partnernél látta/látja el a tűz- és munkavédelmi feladatokat mintegy 100 tevékenységi körben. Az eredmények magukért beszélnek. Mutatja ezt egyrészt az ügyfeleink elégedettsége, a munkahelyi balesetek számának visszaszorulása, valamint a hatósági ellenőrzések során feltárt hiányosságok számának látványos csökkenése. Ez azért nagy szó, mivel a működésünk alatt ügyfeleinknél 280 esetben volt tűz- és munkavédelmi ellenőrzés, de a hatóság egyetlen esetben sem szabott ki büntetést!

Szintén beszédes a munkahelyi balesetek alakulása. Megalakulásunk óta 220 munkahelyi baleset kivizsgálását végeztük, de ezek közül egyetlen esetben sem talált a hatóság kifogásolni valót a munkavégzésünkben. Ezen túlmenően 512 vállalkozás telephelyén végeztünk az eltelt időszakban érintés- és tűzvédelmi szabványossági felülvizsgálatot és 487 gazdasági társaság tűzoltó készülékeit vizsgáltuk felül vagy tartjuk karban. Vállalkozásunk tevékenységébe a tűzoltó készülékek értékesítése is beletartozik, eddig hozzávetőlegesen 1000 db-ot értékesítettünk.

Nulladik lépés

Felvetődik a kérdés, hogy vajon mi szükség van a vállalaton belül a munkavédelmi képzésre az árufuvarozó cégeknél? A válasz egyszerű: mert az egy főnél több munkavállalót foglalkoztató munkaadókat jogszabály kötelezi erre, és mert a kötelező képzés hozzájárul ahhoz, hogy az előírásokat betartva elkerülhetőek legyenek a balesetek. Egyszerűbben fogalmazva, a törvény a teherautó sofőrjét és a közlekedés többi résztvevőjét egyaránt védeni kívánja. A munkavédelmi feladatokat a főállású – belsős – munkavédelmi megbízott ill. egy külsős vállalkozás is képes ellátni. Ez utóbbi alkalmazása azonban észszerűbbnek tűnik, mivel egy esetleges baleset következményeként a szóban forgó cég (a munkavédelmi megbízott munkaadója) viseli a baleset következményeit (komoly büntetést kell fizetnie), továbbá a munkáját nem megfelelő színvonalon végző munkavédelmi megbízottat is elbocsátja. Ezzel szemben a feladattal megbízott külsős vállalkozás felelősségbiztosítással rendelkezik, így az ő hibájából bekövetkezett kárért jótáll. A tűz- és balesetvédelem nulladik lépése az oktatáson való részvétel. Cégünk, az Almássy Group Kft. a megrendelő cég profiljára szabott tematika alapján tartja képzéseit. Ez az egyediség garantálja azt, hogy más-más fókuszú felkészítést kap a hűtőkamionok utaztatásában érdekelt, illetve a kisteherautóval szállítmányozó vállalkozás, vagy a faanyagot fuvarozó sofőr, illetve a túlméretes rakományokat szállító vállalkozás alkalmazottja.

Az évenként egyszeri, egyórás oktatás egyébként nem állítja teljesíthetetlen feladat elé a képzésre kötelezett munkavállalókat. A jó hangulatú, informatív előadáson a résztvevők a nap végén a tanult ismeretekről egy rövid teszt segítségével adnak számot. Az újonnan felvett munkavállalók esetében a képzés a tréning hanganyagának meghallgatásával (ennek megtörténte az adott vállalkozás felelőssége), majd a szokásos ellenőrző kérdéssor megválaszolásával zárul. Az előbbieken túl folyamatos jogszabálykövetéssel és az ezekről szóló értesítéssel segítjük partnereink munkáját, de éves szerződés esetén az érintett cég életében bekövetkező változásokat (pl. telephelyváltozás) is nyomon követjük. A példaként felhozott telephelyváltás esetében a szerződés részeként díjtalanul az új helyszínen is elvégzzük a tűz- és munkavédelmi ellenőrzést.

Mindent a munkavédelmi képviselőválasztásról

Az Almássy Group Kft. egyik fő tevékenysége – a közelmúltban érvénybe lépett törvényi változások miatt – a 20 fő foglalkoztatotti létszámot meghaladó vállalkozásoknál a munkavédelmi képviselőválasztás a Munkavédelmi Törvénnyel és a Munka Törvénykönyvével összhangban történő lebonyolítása, koordinálása. Ez különösen aktuális napjainkban, ugyanis 2017. január 8-ától a hatóság ellenőrzi, hogy megtörtént-e a munkavédelmi képviselőválasztás és ennek hiányában az ellenőrző hatóság 50.000 Ft/főtől kezdődően bírságot szabhat ki a mulasztó vállalkozásokra.

Cégünk vállalja a választáshoz szükséges dokumentáció elkészítését, a választási bizottság felállításában való közreműködést, a szavazólapok szabályszerű átvételét, a szavazás illetve a szavazatszámlálás lebonyolítását, a szavazás érvényességének előírt közzétételét. Ugyan számos érintett vállalkozás még csak nem is hallott a rájuk vonatkozó kötelezettségről, jó hír számukra, hogy a hatóság elnéző abban az esetben, ha késve is, de már elindították a folyamatot és ezt a szükséges dokumentációkkal igazolni tudják.

Civil a pályán

A munkavédelmi képviselőválasztással egy pártatlan kapcsolattartó személyt neveznek meg a választásra jogosult dolgozók, akinek feladata a munkavállalók, a munkaadók és a munkavédelmi megbízott közötti párbeszéd kialakítása. Munkájuk hatékonyságsága érdekében jogokkal és kötelességekkel ruházza őt fel a törvény. Így jogában áll az összes munkavédelemmel kapcsolatos dokumentációba, a védőeszköz nyilvántartásba betekintést nyerni, (azaz, abba a listába, amely összeírja: hogy a megfelelő munkakörökhöz tartozó védőeszközök közül mire van szükség). Ugyanakkor a tudomására jutott szabálytalanságokat kötelezettsége a vezetőkkel és a munkavédelmi megbízottal megosztani. Nem felel viszont a védőeszközök állapotáért, a tűz- és munkavédelmi oktatás levezényléséért, a szabályzatok elkészítéséért.

Fontos tudni: annak ellenére, hogy a képviselő munkavédelmi kérdésekkel foglalkozik, a jogszabály szerint nem kell (és nem is lehet) munkavédelmi előképzettsége. Természetesen a frissen megválasztott civilektől senki sem várja el, hogy azonnal átlássák a munkavédelem szövevényét. Első évben 16 órás képzés során ismerhetik meg a rájuk váró feladat részleteit. Értelemszerűen azon cégeknél, ahol a képviselőválasztást az Almássy Group Kft. bonyolítja, ott a befejező lépés – a képviselők feladatra való felkészítése is – az ár részét képezi.

Megfizethetetlen érzés reális áron

Innen nézve talán magyarázatot nyer vállalkozásunk, az Almássy Gruop Kft. szlogenje. Vagyis valóban kényelmesebb egy vállalkozásnak, ha nem kell a tűz- és munkavédelmi előírásokkal bajlódnia, és nem muszáj foglalkoznia a törvényi előírásoknak való megfeleléssel. Ez az idilli állapot viszont csak addig tart, amíg meg nem történik a baj. És ez esetben csak a kisebbik gond a hatósági ellenőrzés és a kiszabott tetemes büntetés…

Az Almássy Group Kft. a nyugalmat, a „cégünknél minden szabályszerűen megy”megfizethetetlen érzését kínálja nagyon is megfizethető árért. Ha többet szeretne tudni az Almássy Groupról, vagy ajánlatot kérne, nézzen szét honlapunkon: a baleset-vedelem.hu oldalon, vagy vegye fel velünk a kapcsolatot az info@baleset-vedelem.hu email címen, illetve a +36 20 444 72 03-as számon.

Bővebb információért keressen meg minket.