Menü Bezárás

Figyelem! Módosul az Országos Tűzvédelmi Szabályzat

2020. január 22-én lép hatályba az Országos Tűzvédelmi Szabályzat módosítása, melyre valamennyi érintett cégnek időben fel kell készülni. Röviden összefoglaljuk, milyen változások történtek a korábbi előírásokhoz képest.

Új tűzveszélyességi osztályok a módosított tűzvédelmi szabályzatban

A különböző anyagokra vonatkozóan új tűzveszélyességi osztályokat alakítottak ki a módosított szabályzatban, melynek alapján a robbanás elleni védelemhez kapcsolódó részek is módosultak. Változtak a tűzterjedés elleni védelemre, a hő- és füstelvezetésre, valamint a különböző rendeltetésű épületek építésére vonatkozó létesítési előírások is.

Pontosítottak néhány definíciót

  • Az ”átmeneti védett tér” definíciója kiegészült azzal, hogy az adott helyiség vagy tér az oda menekülők biztonságát nemcsak a mentés, hanem a további menekülés végrehajtásáig is biztosítja, valamint egy védett kialakítású szabadlépcső pihenő része is lehet átmeneti védett tér.
  • “Beépített tűzjelző vagy tűzoltó rendszer” csak olyan berendezés lehet, amely rendelkezik a tűzvédelmi hatóság használatbavételi engedélyével.
  • A kiürítés nem csak az épületből való eltávozást jelenti, hanem az átmeneti védett tér vagy biztonságos tér elérését is.

A menekülési útvonal és a kiürítés szabályai is változtak

Az új tűzvédelmi szabályzat kimondja, hogy minden esetben biztosítani kell a kiürítésre szolgáló, üzemszerűen zárva tartott ajtók vészeseti nyithatóságát, és a beléptető rendszerek átalakítását úgy, hogy az a kiürítést ne akadályozza.

A menekülési útvonalat képező lépcsőházra vonatkozóan is új előírások jelentek meg, valamint módosultak a tűzoltósági felvonulási területre és az oltóvíz ellátásra vonatkozó szabályok.

Utánvilágító jelölés is kell

Utóvilágító jelöléssel kell ellátni az állandó felügyelettel nem rendelkező, tűzjelző berendezést tartalmazó helyiség bejáratát, a hő- és füstelvezető rendszer kézi működtető szerkezetét, valamint a beléptető rendszer vésznyitó szerkezetét is.

A módosított tűzvédelmi szabályzat az üzemeltetőre, a tulajdonosra és a bérlőre is vonatkozó épülethasználati előírásokat, valamint a tűzvédelmi dokumentumok naprakészen tartására irányuló szabályokat is tartalmaz.

tűzvédelmi szabályzat mellékleteiben található értékek is több helyen módosultak, melyeket szintén figyelembe kell venni a megfelelőség biztosításának és a büntetés elkerülésének érdekében.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

RSS