Menü Bezárás

Munka- és tűzvédelemről néhány szösszenet

Hogyan és mire szerződjek egy munkavédelmi szakemberrel?

A munkavédelmi feladatok nagy része csak munkavédelmi végzettséggel látható el.Ezért érdemes olyan szakemberrel (Céggel) szerződni amely tűzvédelemhez is van jogosultsága. Ez a vállalkozó rendelkezzen legalább középfokú tűzvédelmi végzettséggel.

Minden féleképp legyen munkavédelmi- tűzvédelmi szakembernek (szakcégnek)egy szakmai felelősségbiztosítása.

Legyen tapasztalata és/vagy végzettsége a szakembernek az adott cégnél jellemző munkára, technológiára.

Munkavédelmi és tűzvédelmi audit

Egy audit csoport először a munkavédelmi és tűzvédelmi dokumentációt olvassa át. Majd egy előre megbeszélt időben helyszíni szemlét tart. Ez alapján egy jegyzőkönyvet készít, melynek tartalmaznia kell az esetlegesen feltárt hibákat.

A munkavédelmi és tűzvédelmi audit viszont csak az audit időpontjában talált pozitívumokat és hibákat képes felszínre hozni.

A munkavédelmi és tűzvédelmi dokumentáció egyszeri rendbetétele

Ez a munkavédelmi és tűzvédelmi bejárás (audit) után nem csak feltárja a hibákat, de megoldást is nyújt. Pl elkészíti a dokumentációkat, megtartja az éves oktatást.

Ezt  csak  a néhány fős kis vállalkozásoknak érdemes igénybe venni, mivel ha változik a létszám, vagy új telephelyre költözik, új gépet vesz, módosítani szükséges a dokumentáción.

Rendszeres munkavédelmi és tűzvédelmi feladatok ellátása

A létszámtól és veszélyességi osztálytól függően érdemes szerződni a negyedéves látogatás gyakoriságára. Ezt max. 20–25 fős létszámig érdemes alkalmazni. Lehet, hogy túlzásnak tűnik, nem felesleges. Többek között aktualizálni kell a dokumentációkat, ismételni az oktatásokat, oktatni az új dolgozókat, rendszeresen munkavédelmi és tűzvédelmi bejárást tartani, hogy minden rendben van-e, valamint negyedévente el kell végezni a tűzoltó készülékek üzembentartói ellenőrzését is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

RSS